CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

PROGRAM NA KVĚTEN

07.01. 2022

AKCE

11. / so / 14:00–16:00/ pískovna ve směru na Vendolí

Po Svitavsku za přírodou pískovny

Venkovní vycházka za vzácnými obyvateli pískovny na okraji Svitav (směr na Vendolí). Sraz u vstupu do pískovny. Vede: Jakub Vrána. Akce je zdarma, za vytrvalého deště se však nekoná.

 

14. / út / 17:30–19:00 / městské muzeum a galerie

Počátky letectví na Svitavsku

Přednáška Pavla Petra k výročí prvních ukázkových letů ve Svitavách, které se uskutečnily v květnu 1914. Vstupné: 30 Kč.

 

24. / pá / 17:00–23:00 / městské muzeum a Ottendorferova knihovna

Muzejní noc

Vernisáž letních výstav a jejich komentované prohlídky, koncert svitavské kapely Točkolotoč, herní a tvůrčí aktivity pro všechny věkové generace, přehlídka historických motocyklů, sraz dětských odrážedel, prohlídka Ottendorferovy knihovny, čajový obřad a handpan koncert, občerstvení...

 

28. / út / 9:30–10:30 / muzejní dílny

Barvožrouti

Výtvarné hřiště pro děti 2–5 let a jejich doprovod. Tvoření s radostí a prožitkem bez tlaku na výsledek. Každých 14 dní jiné téma.

Cena 50 Kč / dítě, doprovod zdarma, přihlášky: Jindra Žáková, zakova@muzeum.svitavy.cz, 728 473 146

 

 

VÝSTAVY

10. 2. – 19. 5. 2024

Kdy jste je viděli naposledy?

Interaktivní přírodovědná výstava o vzácných, ubývajících, přibývajících i nepůvodních rostlinách, houbách a zvířatech. K vidění je například vlk, rys nebo kočka divoká.

 

10. 3. – 12. 5. 2024

Přehlídka 24

Tradiční výstava výtvarníků svitavského regionu. Oblíbenost Přehlídky spočívá nejen v množství vystavujících, ale i v plejádě prezentovaných technik a výtvarných postupů.

 

25. 5. – 29. 9. 2024

Patrik a Anna Beata Háblovi – Hory a Místa

Patrik Hábl, známý svým mistrovstvím v práci s obrazem a prostorem, je tvůrcem monumentálních vstupů současného umění do historických staveb. Na svitavské výstavě se diváci setkají s jeho fascinujícími vertikálními obrazy, které oživují asijskou tematiku hor a s horizontálními "Rozpuštěnými obrazy" s motivem Poutnice. Anna Beata Háblová je umělkyně, spisovatelka a architektka. Jazyk její malby vychází ze streetartu a vizuálně pracuje s autorskými texty. Ve svitavském muzeu a galerii budou vystavena plátna pracující s geniem loci města Svitavy a svým měřítkem budou reagovat na prostor galerie.

 

25. 5. – 29. 9. 2024

Svitavský motosalon aneb historií motocyklu křížem krážem

Výstava se zabývá počátky a vývojem motorismu se zvláštním zaměřením na české firmy a motocykly. Velká pozornost je rovněž věnována historii motorismu na Svitavsku. Pro děti a mládež je navíc připravena herna s řadou tematických interaktivních prvků. Školám a letním táborům nabízíme speciální výukové programy.

 

 

WORKSHOPY

4. / so / 8:00–16:00 / muzejní dílny

Workshop  zdravého vaření, pohybu a dýchání

Během workshopu stihnete s lektorkou zdravé výživy Renatou Součkovou přichystat chutný oběd s využitím méně tradičních potravin. V mezičase se naučíte připravit kvašenou zeleninu, dozvíte se, které druhy je dobré kombinovat a jak nakládat, aby vše dobře chutnalo. Ke kvašené zelenině je dobrý domácí chléb s žitného kvasu. Bude připravena ochutnávka a dozvíte se, jak takový chleba doma upéci. Lektorka se s vámi ráda podělí o kvásek a rady ohledně domácího chleba. Co navaříme, to ochutnáme a tím máte tento den v ceně workshopu zahrnutý i oběd. Během dne nás navštíví i odbornice na zdravý pohyb a dýchání a vysvětlí nám zásady, které jsou podle ní důležité pro zdravý život.

Cena 900 Kč / osoba, kapacita 10 osob. V ceně odborný lektor, výrobní materiál, zapůjčení pracovních a ochranných pomůcek, oběd, pitný režim. Přihlášky: Jitka Olšánová, lektor@muzeum.svitavy.cz, 461 532 704

 

 

ŽIVÁ ZEĎ  

Venkovní galerie u Alberta

2. 4 – 31. 5. 2024

Michal Šmíd: Obnova zapomenutých barev země

Tvorba Michala Šmída je v něčem unikátní, všechny jeho obrazy vznikají z barev dostupných z přírody. Před rokem se rozhodl jít proti proudu, a přestože se barvy vyskytují v každém obchodě, šel na to jinak, a to od země. Založil projekt Pigmi, se kterým dostal na trh něco, co tu dosud nebylo, barvy s příběhem.

Dračí krev z Madagaskaru, indigo z indické farmy nebo lapis lazuli, který se již po tisíce let těží v dolech v Afghánistánu. Ano, tohle jsou barvy, kterými kdysi mistři běžně malovali a Michal jim dnes dává druhý dech. Přijďte se podívat na Živou zeď a dozvědět se více.


Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024