CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Přehlídka 2009

1. 2. – 29. 3. 2009, vernisáž 31. 1. v 15 hodin

Podzim patřil již tradičně v muzeu výtvarníkům svitavského okresu. Poradenský den, výstava, setkávání se… Ten loňský rok byl ale pro svitavské muzeum poněkud hektický. V průběhu léta a podzimu jsme přestavovali prostory po knihovně, budoval se výtah. Jak se posunovaly termíny stěhování knihovny, tak se posunovaly a poté i rušily některé výstavy. A tak se výtvarníci našeho regionu sešli až po Novém roce, Na poradenském dnu s akademickým malířem a pedagogem Bořivojem Borovským. Více než 50 tvořivých lidí přineslo do výstavních síní svá díla, aby si vyslechli názor nejen lektora, ale také svých kolegů. Součástí poradenského dne byl i výběr obrazů na výstavu a věru bylo z čeho vybírat. Vystavujících je letos více než v minulých letech a ti, kteří navštěvují Přehlídku pravidelně, budou překvapeni velkým počtem nových jmen. Nebudou samozřejmě chybět pravidelní vystavující a po letech se také vrátili mnozí „veteráni“, kteří už několik let nevystavovali, např. Jaroslav Svatoš ze Svitav, Luboš Kozák z Litomyšle či František Dubovský z Poličky.

Ze svitavských na výstavě budete mít možnost vidět práce těchto autorů: Bohumila Brandejse, Zdeňky Semecké, Pavlíny Janelové, Jarmily Lhotské, Lucie Kovářové, Václava Nováka, Jaroslava Svatoše, Miloše Vaňka, Jiřího Sehnala, Leony Gerischerové, Michala Karala, Josefa Břeňka, Miloslava Bulvy, Petra Patočky a Bohumily Leinweberové. A samozřejmě řady dalších ze všech koutů svitavského okresu.

Letos se výtvarníci scházejí na podobné výstavě již po devětatřicáté. V příštím roce budeme slavit již čtyřicátý ročník. Docela by mě zajímalo, jestli si pan Jan Jelínek, malíř a ředitel svitavského muzea před téměř padesáti lety, vůbec troufl uvažovat, že jej jeho myšlenka společného setkávání a vystavovaní výtvarníků našeho okresu, o tolik let přežije.
Stránku připravila Blanka Čuhelová

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024