CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Pojďme si hrát

V adventním čase, ve kterém si do naší budovy najde každý rok cestu více lidí než v průběhu roku, jsou připraveny různé vánoční akce, ale také výstavy. Jednou za dva roky připravujeme v celých prostorách budovy velkou výstavu betlémů – ta byla v loňském roce a tak se na ni můžete těšit zase až napřesrok. Ale ani letos nepřijdete zkrátka.

Nové přízemní prostory věnujeme v letošním vánočním čase dětem. Na výstavě Pojďme si hrát najdete krásné hračky, které mají společné to, že jsou všechny vyrobeny ze dřeva. Najdete zde hračky historické i současné – většina z nich je zapůjčena z Regionálního muzea v Chrudimi, ale také od rodiny Kubů z Červené Vody.

A na co se můžeme těšit? Především na krásné soustružené malované výrobky Zdeňka Bukáčka z Krouny. Pan Bukáček jako jeden z mála současných výrobců navazuje na tradici dřevěné hračky v Čechách, která sahá do počátků 19. století a vyrábí je podle historických vzorů tzv. krounských hraček.

K vidění budou také výrobky manželů Škrochových ze Skutče, i ty vycházejí z tradiční lidové výroby na Vysočině a Škrochovi je zhotovují podle vlastních návrhů. Výrobou dřevěných hraček a hodin se zabývá Jiří Košina z Vítanova, dřevěné vláčky, trakárky a žebřiňáčky v různých velikostech vyrábí Jiří Novotný ze Skutče. Další dřevěné výrobky pro děti vznikají ve firmě Makovský v Dědové u Hlinska.

Již 15 let vyrábí dřevěné hračky malá rodinná firma manželů Kubů z vesničky v Orlických Horách. Hračky vyrábí z kvalitního suchého, převážně tvrdého dřeva. Použité lepidlo a barvy jsou zdravotně nezávadné, materiál na výrobu je výhradně domácí produkce. Jsou určeny především pro děti předškolního věku nebo školáky v prvním stupni, a to i pro zrakově postižené.

Některé hračky jsou vhodné i jako pomůcky pro výuku barev, rozvoj jemné motoriky, trpělivosti, a logické uvažování. Výrobky posledně jmenované firmy si budete na výstavě moci nejen prohlédnout, ale i osahat – pro děti bude připravena přímo ve výstavních síních malá herna. A samozřejmě bude také příležitost si je zakoupit – možná je to dobrý tip na vánoční dárek.

A aby si přišli na své i dospělí – výstava v prvním patře bude věnována romantickým obrazům Renaty Greiner a skleněných výrobkům dvou českých renomovaných sklářů – Miloslavy Nievaldové a Roberta Kaufmana. Vzhledem k tomu, že se jedná o čas vánoční – i tato výstava bude prodejní.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024