CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Pavel Matuška Usmívání

VÝSTAVA PRODLOUŽENA DO 20. 9. 2009!!!

Vernisáž výstavy kresleného, malovaného a řezbovaného humoru zahájil herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka, zazpíval pěvecký sbor Červánek. Vzácnou návštěvou se stali herci Divadla J. Cimrmana - L. Smoljak, J. Weigel, P. Brukner, B. Penc.
Výstava cimrmanovského stylu, která se neposmívá, nevysmívá, ale nutí k přemýšlení a rozhodně vám spraví náladu bude otevřena do 20. září 2009.


Ve výstavních sálech je k vidění prozatím nejucelenější výstava malíře, kreslíře a řezbáře Pavla Matušky, člověka s posmutnělou tváří a úžasným darem humoru ve svém díle. Najdeme zde jeho dřevěné plastiky (Napůleon, Reinkarnace Jaroslav Ježka, Hlemýžď dvoudomkový…), vtipné portréty (Al Capone, Niki Lauda, Jean Gabin..), kreslené vtipy, ale hlavně obrazy. Co obraz, to příběh, je tu tedy 89 příběhů mnohdy s překvapivou pointou (Malý mořský víla, L.van Beethoven a jeho (dnes již) devátá, Alfred B.Nobel už neví kudy dál, Pan prezident se zdraví se členy stínového kabinetu…). Už z několika málo názvů je vidět, že autor si rád pohrává s příběhy významných osobností, nevyhýbá se však ani osobitému komentování současnosti.

A tak si přijďte do muzea spravit náladu. Této výstavě se to určitě povede. V červenci a srpnu bude muzeum otevřeno každý den kromě pondělí od 8 -12 a od 13 do 17 hodin.

Pavel Matuška je výtvarníkem na volné noze v oboru reklamní grafiky, ilustrace a kresleného humoru od roku 1984. Svůj kreslený humor publikoval od roku 1980 v domácích novinách a časopisech, a brzy se zařadil mezi filozofující karikaturisty po bok Borna, Bartáka, Slívy, Jiránka, Renčína, a dalších. Ilustroval několik knížek a jeho kresby po léta otiskoval švýcarský humoristický časopis Nebelspalter. Jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách pořadatelů mnoha mezinárodních soutěží a festivalů kresleného humoru, na kterých také získal řadu ocenění. V roce 1990 vydal vlastní knížku kresleného humoru Žiju, povolení mám, v roce 2006 velkou monografii Usmívání - kresba / malba / řezba.

V současné době vyměnil čtvrtku, pero a tuš za plátno, štětce, barvy a dláta a lipové dřevo. Ale ani ve svých obrazech a dřevěných plastikách však neopouští svou filozofickou základnu - humor.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024