CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Otakar Štembera - Eva Černá

13. března - 11. dubna 2004

Letos by se dožil devadesáti let malíř, který velkou část svého života spojil s Vysočinou, ale také městem Svitavy - Otakar Štembera. Vysočina byla také místem jeho mnohých výstav. A tak jste se mohli, pokud jste v letních měsících zavítali do Sněžného, Březin či Kameniček, setkat právě s obrázky tohoto malíře, kreslíře a výtvarného redaktora novin a časopisů. Často stával se svým malířským stojanem v různých svitavských zákoutích, potkat jste jej mohli také u rybníka Rosička, jeho motiv ztvárnil na několika svých obrazech.

Při své poslední výstavě ve Svitavách před pěti lety byl autor mezi svými obrazy. Vernisáž se konala tři dny po jeho pětaosmdesátých narozeninách, které zde v kruhu svých přátel a známých oslavil. O dva měsíce později nás zaskočila smutná zpráva, že již žádný nový obraz nenamaluje. A tak se u příležitosti nedožitých devadesátých narozenin konala ve Svitavách výstavu jeho obrazů, zachycujících právě naše město a nám blízkou Vysočinu.

K vystavování jsme přizvali i jeho dceru, výtvarnou redaktorku, grafičku a keramičku Evu Černou. Eva Černá absolvovala Střední odbornou výtvarnou školu, poté byla zaměstnána jako keramička v Ústředí uměleckých řemesel. Jako redaktorka se ztvárnění časopisů a úpravě knížek, maluje keramiku a sklo.

Na vernisáž do Svitav přijela s poezií Františka Halase členka činohry Mahenova divadla v Brně, pedagožka Janáčkova akademie múzických umění, mající své kořeny ve svitavském ochotnickém divadle, Jana Hlaváčková.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024