CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Josef Čermák - život s fotoaparátem

JOSEF ČERMÁK – ŽIVOT S FOTOAPARÁTEM

Fotografa Josefa Čermáka znal ve Svitavách snad každý. Potkávali jsme jej s fotoaparátem či bez něj, zastavili se pod podloubím, probrali, co je ve Svitavách nového. Již od roku 1946, kdy se přistěhoval do Svitav, si začal jen tak pro sebe dokumentovat různá zákoutí svého nového působiště a jeho fotografie se objevovaly v regionálních i celostátních novinách a časopisech. Od roku 1962 se věnoval také výtvarné fotografii. Svitavané jej však znali především jako výborného dokumentaristu proměn města, ale také jako sběratele starých fotografií, zachycujících Svitavy a jejich okolí v minulém století. Fotografování se mu stalo nejen koníčkem, ale celoživotním posláním. Josef Čermák ke Svitavám prostě patřil a zapsal se do historie našeho města.

Když slavil 75. narozeniny, vydali jsme mu v muzeu první knížku srovnávacích fotografií „Svitavy včera a dnes“. O pět let později, v roce velkých svitavských oslav a také 80. narozenin fotografa byl spatřil světlo světa druhý díl této publikace a Josef Čermák obdržel výroční cenu klubu Laurus za přínos svitavské amatérské fotografii a fotografickou dokumentaci města Svitavy. V letošním roce jsme plánovali oslavy jeho 85. narozenin opět v muzeu - souhrnnou výstavou. Plánovali jsme ukázat návštěvníkům muzea nejen jeho fotografie Svitav, ale také ty, které putovaly po českých i světových soutěžích, výstavách, přehlídkách a mnohdy získávaly prestižní ocenění. Plánovali jsme představit Josefa, jak mu mnozí z vás říkali, nejen jako dokumentaristu, ale také jako člověka s výtvarným cítěním. Koneckonců sám se přiznal, že v mládí koketoval i s malířstvím.

Plánovali jsme... Člověk míní, život mění. Josef Čermák odešel v loňském roce navždy stejně jako žil. S úsměvem na rtech. Svůj archív odkázal Městu Svitavy. Děkujeme, velmi si toho vážíme.

Výstava, která je ohlédnutím za jeho fotografickým životem bude slavnostně otevřena v sobotu 31. března a potrvá do 6. května.

 

Ocenění:

-   Čestný titul ASČF  (Autor svazu českých fotografů) – 1979

-   Čestný titul AFIAP (ARTISTE mezinárodní federace FIAP) – 1999

-   Mistr Svazu českých fotografů – 2002

-   Výroční cena Svitavského klubu Laurus – 2006

 

Samostatné výstavy:

Svitavy (13), Moravská Třebová, Litomyšl, Hradec Králové (2), Příbor, Česká Lípa, Krnov, Brandýs nad Orlicí, Kroměříž, Praha, Jaroměřice, Opatovec, Chornice, Svitávka

Účast na společných výstavách:

V tuzemsku:  243 výstav

V zahraničí:  Andora, Anglie (3), Austrálie (4), Belgie (4), Brazílie (9), Bulharsko, Čína (2),         

                      Hongkong (4), Francie (9), Indie (2), Irán, Itálie (2), Japonsko, Jižní Korea (6),

                      Jugoslávie (7), Kanada (2), Kuba, Kuvajt, Macau (2ú, Maďarsko, Německo (6),

                      Norsko, Polsko (18), Portugalsko (3), Rakousko (2), Rumunsko (3), Litva (2),

                      Sarawak,  Slovensko (16), Španělsko (5),           

 

Publikace:

Svitavy včera a dnes, Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2002

Svitavy včera a dnes 2, Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024