Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/middle/836.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2425 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/small/836.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2381 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/middle/837.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2425 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/small/837.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2381 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/middle/838.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2425 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/small/838.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2381 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/middle/839.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2425 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/small/839.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2381 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/middle/840.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2425 Warning: getimagesize(/srv/www/htdocs/muzeum/UserFiles/fotogalerie/small/840.jpg): failed to open stream: Operace zamtnuta in /srv/www/htdocs/muzeum/_functions.php on line 2381 Muzeum Svitavy - Jiří Šindler - Kaligrafie, grafika, ilustrace, labily
 
CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Jiří Šindler - Kaligrafie, grafika, ilustrace, labily

30. 8. - 30. 9. 2007

Jiří Šindler je vpravdě renesančním umělcem. Pochází z našeho regionu narodil se v blízké Poličce, a u příležitosti svého kulatého životního výročí se vrátil zpět do míst, která má rád. Jeho spolužáky na poličském gymnáziu byli např. básník a překladatel Jan Vladislav, evangelický farář Vladimír Kučera či bývalý ředitel svitavského gymnázia Jaroslav Petr.

Jiří Šindler vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u prof. Antonína Strnadela.

V šedesátých letech 20. století, už jako profesor Střední uměleckoprůmyslové školy v Brně navrhl obálku a pracoval na typické grafické úpravě brněnského oblíbeného časopisu „Host do domu“. Známé jsou jeho úpravy knih a knižní ilustrace, které představují autonomní výtvarná díla, nikdy nejsou pouhým doplňkem textu. Proslul především v oblasti kaligrafie texty psané jeho rukou v nás vyvolávají nálady a pocity ještě dříve, než se seznámíme s jejich obsahem.

Jmenujme alespoň Holanovu básnickou sbírku „Zdi“ či „Tyčkový plot“ Christiana Morgensterna. Autora také oslovuje hebrejské písmo, často transformované do tajuplných znaků. Také kaligrafie J. Šindlera vyvedené v různých barvách se stávají svébytným výtvarným dílem.

Ve Svitavách představil zajímavé kaligrafie, ale také např. na ilustrace Oděských povídek od Isaaka Babela, cyklus poznamenaný hlaholským písmem, či labily.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024