CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

František Valena - betlémy

4. 12. 2006 - 21. 1. 2007

Výstava ze sbírek pražského betlémáře, loutkaře, malíře, sochaře a také sběratele Františka Valeny. František Valena je autorem emailových šperků, inspiraci nacházel v japonském umění tři měsíce na pozvání studoval a pracoval v Japonsku. Pro jeho obrazy jsou typické pastózní vysoké nánosy olejové barvy a také hojné použití plátkového zlata (ovlivněn návštěvami Egypta, zejména sarkofágem Tutanchamona). Ve Svitavách se představil především jako sběratel.

Největším exponátem na výstavě byly jesličky v životní velikosti s andělem a ovečkami. Menší betlémy z konce 19. a začátku 20. století doplnil unikátní betlém akademické malířky Zdeny Krejčové z roku 2000. Špalíčky z ovocných stromů byly omalovány a pozlaceny plátkovým zlatem. Krásným exponátem byl betlém 2,5m dlouhý, jehož figury jsou dřevěné a polychromované, který vznikl na Šumavě ve 40. letech 20. století - autor je neznámý.

Vystavena byla velká kolekce pohlednic z meziválečného období a několik ukázek jesličkových archů vytištěných kolem roku 1890-1900 v Magdeburku a v Praze. Tyto černobílé ručně kolorované litografie rozdávali původně kupci jako pozornost svým věrným zákazníkům. Lidé si z archů figurky vystřihovali, opatřili je vzadu špejlí a zapichovali do mechu mezi okny. Obrázky byly bohužel tištěny na obyčejný papír, protože byly určeny k jednorázovému použití. Proto dnes každý dochovaný exemplář je velkou vzácností.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024