CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Aleš Lamr & Jan Steklík

4. září - 3. října 2004

Výstavu zahájila skupina "Oboroh trio".

Aleš Lamr se věnuje kresbě, grafice, objektům, ale také výtvarnému řešení architektonických prostor, práci se sklem, keramikou, porcelánem, dřevem. Je designérem i tvůrcem akčního umění. Svými pracemi je zastoupen v Národní galerii v Praze, mnoha galeriích České republiky, ale také např. v Muzeu moderního umění v Paříži, Buenos Aires, Carolině ap.
Jan Steklík patří ke klíčovým osobnostem československého umění od počátku šedesátých let, společně s Karlem Neprašem byli známi jako ředitelé "Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu". Typické pro něj byly koláže, propalované a přelepované kousky papíru, někdy s nalezenými texty, často proměňované v průběhu času.

Dvojice Steklík - Lamr spolupracuje již mnoho let. První společnou výstavou se prezentovali v roce 1973 v galerii v Jilské ulici na Starém Městě v Praze, která tehdy patřila Svazu ovocnářů a zahrádkářů. Od tohoto roku se traduje sled akcí, které probíhaly během sedmdesátých let v podorlickém Potštejně.

Výstavou v protiatomovém krytě v České Třebové, který byl využíván Klubem přátel výtvarného umění ke kulturním aktivitám, kulminovala v roce 1975 spolupráce této dvojice. Deset let nato, v roce 1985 bilancovala tato dvojice výstavou v UTIA v Praze svoji činnost ze sedmdesátých let v podobě fotografické dokumentace. Během devadesátých let společná aktivita zeslábla a tak se oba autoři sešli až ve Svitavách, kde bilancovali práce z přelomu století.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024