CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

15 let divadla DOMA

Výstava o historii DOcela MAlého divadla v předsálí galerie potrvá od 29. listopadu 2009 do 31. ledna 2010.

Divadlo DOMA je právě zletilé – má patnáct
Studentská divadla potkáme spíše ve větších městech, kde fungují vysoké školy. Svitavy mají štěstí, že jedno takové divadlo mají. Jmenuje se DOcela MAlé divadlo a slyšíme o něm už 15 let, a nejen ve Svitavách.Soubor DOMA znají diváci i divadelní kritici na nejrůznějších festivalech a celostátních přehlídkách a soutěžích, jako je např. Studentský divadelní festival v Praze,Wolkrův Prostějov, Náchodská Prima sezóna, pražský a brněnský festival pro amatéry i profesionály Mezi ploty. Během své existence vytvořil soubor řadu představení pro děti i dospělé a pokusil se o nejrůznější žánry – divadlo poezie, hudební divadlo, autorské divadlo, studentské divadlo... Za těch dlouhých patnáct let se v něm vystřídalo několik desítek herců,studentů gymnázia, jen režisér, který stojí nenápadně za vším děním v souboru, je stále tentýž: Radka Oblouková. Členové souboru se svou Radkou nejen zkouší a hrají divadlo, ale také organizují různé kulturní akce pro veřejnost: autorská čtení, poetická setkání, studentské pořady, nonstop čtení... Často se s nimi setkáváme v divadle Trám, na vernisážích v muzeu, při besedách v knihovně, při pořadech pro žáky a studenty.
Soubor DOMA je tvořen mladými lidmi(13 – 19 let) a díky divadlu tito dospívající a dospělí nejen „přičichnou“ k umění, ale někdy se ho i „dotknou“ – a to je možná to nejpodstatnější.
A tak přejme režisérce i hercům do jejich zletilosti, ať „nezblbnou“ , ať jim nadále zůstane ten pel mládí a humoru a snaha o stálé hledání nového. Neboť „cesta je cíl“.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024