CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Vojtěch Kubašta

VOJTĚCH KUBAŠTA A JEHO POHÁDKOVÝ SVĚT
11. 11. 2017 – 14. 1. 2018

Snad každý z nás se někdy setkal s prostorovými papírovými vystřihovánkami – betlémy či pohádkovými knížkami, které lze jednoduše rozložit do trojrozměrné podoby a pohybem prstů „oživovat“ jednotlivé výjevy. Málokdo však dnes u nás zná autora těchto důmyslných a milých dětských knížek, Vojtěcha Kubaštu, který byl zároveň i tvůrcem mnoha ilustrací, panoramatických pohlednic, obalů, reklamních plakátů, kalendářů, vystřihovánek či grafických listů. Není se čemu divit, že ve své vlasti není autor známý, jak by si zasloužil. Jeho díla se totiž v milionových nákladech distribuovala v cizině, aby k nám přinášela devizy, doma se z nich však čtenáři těšit příliš nemohli…
Vystudovaný architekt začínal svoji kariéru světoznámého ilustrátora v průběhu druhé světové války – nejprve jednoduchými dětskými obrázky na kartičkách. Po té následovaly dětské knížky jako Národní pohádky od K. J. Erbena, Nejkrásnější pohádky od B. Němcové, ilustrování prvního českého vydání Medvídka PÚ a další a další. V roce 1953 představuje svou první prostorovou knihu, jejíž systém dotáhl časem k naprosté dokonalosti přidáním pohyblivých /mechanických/ prvků.

Největším úspěchem pro Kubaštu však nebyly milionové náklady jeho knih, nýbrž splněný sen v Americe. Od dětství miloval film, hlavně tvorbu Walta Disneyho. Ten se o českém výtvarníkovi doslechl zadal mu výrobu několika příběhů, například Bambiho nebo Knihu džunglí.
Na výstavě bude představen kompletní výběr z tvorby. Od knižních ilustrací, grafických listů, reklamních materiálů a pohlednic až k velkému množství prostorových knih, betlémů a betlémů a panaskopických knih – tj. knižních objektů. Pro dětské návštěvníky bude připravena dílna, kde si vyzkouší, jak se dá vytvořit z papíru prostorový objekt.
Majitelem všech exponátů je sběratel Jan Maroušek z Brna.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024