CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

U babičky na návštěvě

Výstava U babičky na návštěvě volně navazuje na expozici svitavského muzea z roku 1993. Tenkrát měla název Domácí práce a řemesla.

Výstavní síně v přízemí muzea se přenesou do období více než padesát let starého, do babiččiny světnice s útulnou kuchyní, tkalcovským stavem, kolovratem – zkrátka s věcmi, které pro Svitavsko byly typické – tedy s textilnictvím.

Nebylo to pouze tkaní, co se v domácnostech provozovalo. Postavíme i domáckou dílnu ševce, ukážeme si pomocníky v kuchyni. jenom těch vah, mlýnků se v depozitářích muzea schovává několik desítek. A v to nepočítáme nádobí, hliněných hrnců, díží, škopků, máselnic.

V našem muzeu je ve skupině sbírkových předmětů s tématikou domácnosti, domácích prací a řemesel evidováno na dva a půl tisíce položek. Jistě to není číslo závratné, ale lze z toho udělat zajímavou expozici. Nádobí, hrnce, sádelňáky, váhy, mlýnky, porcelán, formy na pečení, na modrotisk, škopky, díže, tlouky, ubrusy, nábytek - to vše a daleko více bude součástí výstavy, která se vám otevře na první adventní neděli, 28. listopadu 2010. Věříme, že zaujme.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024