CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Slavné vily Pardubického kraje

Od 24. června do 22. srpna probíhá v galerijních sálech muzea zcela ojediněná výstava. Název nese podle nové publikace, která bude pokřtěna a zůstane zde v prodeji - Slavné vily Pardubického kraje. Editor Pavel Panoch se svými spolupracovníky, historiky, architekty a fotografy navázal na jedinečný projekt Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Patronkou projektu se stala manželka prezidenta republiky Livia Klausová. A protože výstava připomíná tvář historické i moderní architektury,pomáhá poznat náš kraj a otevírá jeho návštěvníkům nové možnosti, zaštítili ji hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a starosta města Svitavy Jiří Brýdl.

Celkem 54 číslovaných panelů popisuje tvář kraje, tedy jeho staveb, jež jej utvářejí. Často je ani nevnímáme, chodíme mlčky kolem zdí a nevidíme práci našich předků. Dvacet jedna našich měst v kraji tento projekt a publikaci podpořilo a nechyběly ani Svitavy. Ty jsou v knize zastoupeny dvěma vilami - Langrovou a Budigovou, tedy zdejším muzeem. Je to opravdu zajímavá výstava, plá příběhu architektů, stavitelů a majitelů vil. A protože je galerie opravdu velká, doplnili jsme výstavu dobovým nábytkem, které nám zapůjčilo Regionální muzeum v Chrudimi.

Svitavské vily - známé i neznámé
Další část výstavy o slavných vilách Pardubického kraje je věnována pouze našemu městul Na pozadí městského památkového okreuhu, jehož mapu zde najdete, se odehrává příběh stavitelů 19. a 20. století, jejichž díla změnila město. Právě historické náměstí je jednou atrakcí, ale stojí za to se poohlédnout po dalších místech a zákoutích. Věřte, že je nač se dívat. Tak třeba Budigova vila - že nevíte, která to je? Na výstavě se dozvítě, že starosta a mecenáš města měl vily dvě. Jedna je na horním obrázku, alespoň její schodiště, dnes zde sídlí soud, a druhá - to je muzeum. Budig má ještě jednu výsadu - z jeho alba se dochovaly unikátní záběry historických interiérů. Jsou to, pohříchu, jediné snímky tohoto typu. A vy budete mít příležitost je poprvé spatřit. Chodíte-li po městě, určitě jste si položili otázku “Komu ta stavba kdysi patřila?” Víte, kde bydlel továrník Sigmund? Nebo znáte příběh rodiny Langrů? Jak Robert prohrál svůj majetek (říká se, že v Monte Carlu, ale spíše to bylo v Litomyšli), ne? Ale nejsou to pouze historické domy, o nichž je dobré vyprávět. Také 20. století nadělilo městu krásné stavby - ať již funkcionalistické, či nízkoenergetické a zcela moderní. Možná si pamatujete soutěž Stavba roku v případě nové budovy soudu i Fabriky. Ale jistě nevíte, že ve Svitavách jsou rodinné domy s presitižní cenou. Třeba Nový domov 2007. To všechno se na výstavě objeví a mnohem víc. Napadla mne taková zvláštní vzpomínka - budeme vystavovat v obytných prostorách rezidenční vily Johanna Budiga a budeme vystavovat nábytek, který zde možná kdysi stál... Asi to bude zvláštní pocit dívat se na staré fotografie s vybavením pokojů a dnes toto vybavení vracet na původní místo. Skříně, stoly, komody, příborníky, židle...

Tak se přijďte podívat i vy. Příběhy a osudy vil Pardubického kraje, stejně jako příběhy svitavské stojí za zhlédnutí. A protože libreto výstavy o našich vilách bylo poměrně pracné a lecky nebylo z čeho vycházet, možná že si na něco vzpomenete a o své postřehy (či fotografie) se s námi podělíte. Budeme se na vás těšit.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024