CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Setkání v galerii - Sehnalová - Selinger - Syčák

Nové barvy, tvary a myšlenky přivádí do prostor výstava nazvaná podle jmen třech vystavujících. SEHNALOVÁ – SELINGER – SYČÁK, to je svět sledovaný ze tří perspektiv. Lea G. Sehnalová ve svých obrazech kombinuje detailní kresbu s kleeovsky intuitivní malbou. Obrazy vynikají vlastní rovnováhou a symbolickou mnohovrstevností. Pro svitavskou výstavu si připravila abstraktní, místy až meditativní obrazy s geometrickými motivy. Radis Selinger je člověk s uměleckou duší, která ráda kombinuje materiály i techniky. Jeho obrazy vznikají díky neopakovatelné chvíli svého zrodu. Barvy jsou mixovány jako hudba a výsledkem jsou velmi jemné tóny, které dohromady vytváří „takový ten kulatý pocit písně, která vám bude znít v hlavě“. Druhou tváří Radisovy tvorby jsou trojrozměrné objekty stvořené ze zdánlivě nesourodých součástek, které nazývá „železňáky“. Jde o fantazijní zvířata ze světa napůl mezi džunglí a smetištěm, která ožívají ve vaší fantazii. H. A. Syčák si pro expozici v MMG ve Svitavách nachystal výstavu Sedm hříchů dnešní doby. Zde vytváří nový seznam hříšných provinění, která však na rozdíl od biblického seznamu nevedou do pekla po smrti, nýbrž do neviditelného pekla již během života.

Výstava je vlastně tak trochu reprízou úspěšné instalace výtvarných prací těchto tří umělců přesně před rokem v družebním slovenském městě Žiaru nad Hronom.

Něco o autorech

Lea G. Sehnalová

Svoji první výstavu měla v osmi letech, kdy byla požádána soudružkou učitelkou, zda by nedodala několik kreseb a maleb na celoškolní výstavu. Vzhledem k tomu, že šlo (pravděpodobně) o povedené kousky, byla výstava poskládána výhradně z nich, jen k nim byla pokoutně a bez informování autorky doplněna jména ostatních spolužáků. Po této nepříjemné zkušenosti se Sehnalová, v té době ještě vystavující pod rodným, byť na výstavě nezveřejněným, příjmením Gerischerová, na několik let výstavně odmlčela, aby načerpala zkušenosti na školách v Litomyšli, Brně a Českých Budějovicích. Vzdělání získala ve výtvarných vědách a speciální pedagogice. Aktuálně si jej rozšiřuje o arteterapii. Jako pedagožka se zaměřuje na práci s mládeží. Pochází z Bystrého, i když aktuálně žije, pracuje a tvoří ve Svitavách (Městské muzeum a galerie ve Svitavách) nebo v Boru u Skutče, kde má ateliér a kde pořádá letní výtvarnou školu zvanou ARTábor. 
Lea G. Sehnalová ve svých obrazech kombinuje detailní kresbu s kleeovsky intuitivní malbou. Základem pro pochopení jejích obrazů jsou symboly a také barvy. Buď košatě pestré až experimentující, anebo naopak velmi syrové. Obrazy vynikají vlastní rovnováhou a symbolickou mnohovrstevností. Pro svitavskou výstavu si připravila abstraktní, místy až meditativní obrazy s geometrickými motivy. Je aktivní členkou umělecké skupiny Boží mlýny.

Hugo Adam Syčák

Jde o pseudonym odkazující na současného slovenského tvůrce, který ve Svitavách přijmul roli uměleckého ředitele galerie Venkovka. Vzhledem ke své aktivitě v rámce skupiny Boží mlýny je svým výtvarným rukopisem podepsán pod několika netradičními happeningy a jinými aktivitami. Syčák se snaží jít do hloubky tam, kde společnost „klouže po povrchu“ a naopak zlehčuje a ubírá na významu tam, kde se domnívá, že společnost zbytečně zabředává. Mezi své nejoblíbenější realizace řadí Jazzovou studnu ze Svitavského stadionu. Na studni, která je opatřena posezením je pohybové čidlo, které spustí jazzové melodie českého kytaristy Rudyho Linky v nekonečné smyčce. Okolí studny je doplněno o kovové sochy červených holínek v lehce nadživotní velikosti. Díky tomu může dojít k vtipné přesmyčce, kdy z Jazzové studny Ru-dy-ho Lin-ky vzniká Jazzová studna Ru-dý ho-lin-ky.
H. A. Syčák je podepsán i pod galerií pod širým nebem (Venkovka), kam každoročně přibývají obrazy malované v netradičních prostorách města Svitavy. Inspiruje tak k setkání místních malířů v místech jako vybydlený hotel, uzavřené divadlo či místní oddělení psychiatrie. Zajímavostí je, když vloni vyšel článek v novinách o malování na psychiatrii, kde bylo mylně informováno, že obrazy vytvořili klienti tohoto oddělení, tak malíři přijali tuto informaci s humorem, ale i obezřetností, zda náhodou nejde o věštbu, která říká, kde se za pár let všichni sejdeme. Podporou místní výtvarné scény je i projekt jiné venkovní galerie - Živé zdi. Živá zeď pravidelně vystavuje místní autory a podporuje jejich úsilí skrze pozitivní zpětnou vazbu, která se jim od občanů zpětně dostává. Pět let fungování Živé zdi je na výstavě prezentováno v knize, která byla vytvořena na podporu podobných aktivit v Čechách, na Moravě i na Slovensku.
Pro expozici v MMG Syčák nachystal výstavu Sedm hříchů dnešní doby. Zde vytváří nový seznam hříšných provinění, která však na rozdíl o biblického seznamu nevedou do pekla po smrti, nýbrž do neviditelného pekla již během života. Vybraných pět hříchů (z prostorových důvodů) jsou Konzum, Konformismus, Sobectví, Plýtvání časem, Nechuť si porozumět, Absence nadhledu a Zapomínání snů.
H. A. Syčák je jednatelem agentury Boží mlýny.
 
Radis Selinger

Narozen 2. 10. 1972 v nemocnici v Moravské Třebové, poté rok nasával atmosféru rodného statku ve Vísce u Jevíčka. Tady ho umělecky ovlivnil dědeček, který vyřezával dřevěné tulipány, které potom jezdil prodávat bez povolení do lázeňských měst. Několikrát ho při této činnosti naháněli příslušníci veřejné bezpečnosti. A tady jsou zřejmé zárodky autorova bohémství.
Z tohoto prostředí byl však vytržen, s rodiči a bratrem se přestěhoval do Jevíčka, kde docházel do Lidové školy umění. Po ukončení ZŠ začal studovat na SŠ TOS Svitavy, kde úspěšně odmaturoval. Poté pracoval 2 roky v Plicním sanatoriu v Jevíčku jako zahradník. Dvacet let se živil jako prodejce knih. V současné době je na volné noze. Žije v Městečku Trnávce. Je ženatý a má tři děti.
O své tvorbě prohlásil:
„Když je jízda vlakem k nesnesení, musíte zatáhnout za záchrannou brzdu. To je v mém případě pastelka, štětec nebo tužka. Ve vagónu se vyhnete revizorovi a vyskočíte ze dveří. Za čas se znovu proberete sedící na sedadle v drncajícím kupé. Zíráte kolem sebe a v ruce držíte hotový obraz.“

 

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024