CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

LX - Miroslav Sychra: výstava fotografií

Vernisáž:
13. března v 15 hodin, výstavu zahájí prof. Pavel Dias, zazpívá pěvecký sbor Červánek

Před třiceti lety měl ve Svitavách, tehdy třicetiletý, výstavu Miroslav Sychra. Třicítka se zdvojnásobila a v průběhu těch let vzniklo velké množství snímků a realizací. A tak právě v těchto dnech vzniká v muzeu velká výstava tohoto fotografa, na které se prostřednictvím svých fotografií ohlédne také o několik let zpět. Pojďme to pomocí slov udělat stručně i my.
Miroslav Sychra se narodil v roce 1950 ve Svitavách. Od roku 1965 do roku 1970 studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně u profesora K. O. Hrubého. Podle jeho vzoru fotografoval lidi a krajinu na Valašsku a na Slovensku a tomuto tématu věnoval také svou první výstavu v Brně. Při zaměstnání začal externě studovat FAMU - obor umělecké fotografie u profesora Jána Šmoka. Pro potřeby FAMU vytvořil první komponované fotografie neživých věcí, kde kladl důraz na výtvarnou stránku, kompozici a světlo – tento fotografický styl je mu blízký dodnes. Od roku 1975 pokračoval ve studiu FAMU jako řádný posluchač a po jejím absolutoriu v roce 1978 začal pracovat jako svobodný výtvarník . Fotografoval propagační barevné snímky, firemní katalogy v oblasti průmyslu, architektury a gastronomie, dělal velkoplošné interiérové fotografie. Vystavoval ve Svitavách, v Olomouci, následovaly tři výstavy v zahraničí. Olomoucká výstava v roce 1987 se stala na delší dobu jeho poslední výtvarnou výstavou.

Dnes se Miroslav Sychra věnuje kromě fotografování, také vydavatelské činnosti a rozvíjí mnoho samostatných projektů - edice komerčních tiskovin, fotografie v oblasti architektury, technických památek, stavebnictví, ale i gastronomie. Je členem spolku Sdružení olomouckých výtvarníků Caesar. Od roku 2004 znovu objevuje krásu prostých věcí, jednak v industriální architektuře, kde v reminiscencích navazuje kolorovanými ,,Zátišími z fabriky” na svou diplomovou práci, jednak v detailech mizejících technologií, buď černobílých nebo barevných fotografií.

Svitavští se s ním mohou setkat nejen prostřednictvím jeho fotografií řeky Svitavy v kulturním domě Fabrika ale také osobně – zpívá v pěveckém sboru Červánek a je členem divadelního spolku Zaklep. Srdečně vás zvu i jménem autora v období od 13. března do 9. května do muzea na velkou autorskou výstavu, která má až křížovkový název – LX.

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024