CZ
EN
DE
Městský památkový okruh
Historie praní
Oskar Schindler
Domů

Kouzelná zahrada Pavla Čecha

9. 6. – 17. 9. 2017


Pavel Čech je český malíř, autor komiksů, ilustrátor a tvůrce autorských knih. Profesionálním výtvarníkem a literátem je od roku 2004. Za svou tvorbu získal řadu ocenění, z nichž tím největším byla Cena Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež za autorskou knihu „Velké dobrodružství Pepíka Střechy“. Jako ilustrátor se podílel např. na tvorbě knihy Jana Skácela „Uspávanka s plavčíkem a velrybou“, Radka Malého „Listonoš vítr“, Pavla Žalmana Lohonky „Hastrmánek Žouželka“, ale také např. na knize „Čarokniha Harryho Pottera“ od Edi Vesca či „Pusté ulice“ od Michala Ajvaze. Je autorem obálek děl Jiřího Kratochvila „Noční tango“ nebo „Brno nostalgické i ironické“.

.…Mám rád zarostlé zahrady, pohled na hvězdné nebe, motýly a brouky, lidi s dobrým srdcem, vůni lesních jablek a borového lesa, toulání, oprýskané zdi, indiány, Rychlé šípy, písničku Andělská, pouštění draka, knihy Michala Ajvaze, zrezavělé klíče, stará kina, čistou vodu, tajemství... a pokouším se to namalovat na plátno a nebo o tom psát a kreslit knížky…Tolik jeho vlastní slova. Autor vytváří ve svých knihách a obrazech zvláštní tajemný svět, v němž se skutečnost prolíná s fantazií a sny.
Svět Pavla Čecha, to je nekonečné množství příběhů. Nechybí  v nich tajemství, dobrodružství, odvaha, sny a kamarádství. Najdete je v jeho tvorbě – v knihách a obrazech, ale i v osobním životě. Příběhy rád vypráví, maluje, poslouchá a zdá se, že i žije. Od svých přátel z Ligy lesní moudrosti dostal indiánské jméno Machimia – Dává mnoho. Výstižné. Pavel Čech rozdává radost prostřednictvím své práce i tím, jaký je.

Výstava Pavla Čecha je podobná jako jeho knihy. Tajemná a hravá. Celou výstavou vede stezka, na které děti čeká řada úkolů, otázek, křížovek, neboť slovy autora „Hlava není jen na čelenku“. Postavíte si stínadelské město s křivolakými uličkami a budovami, které jen náhodou připomínají ty svitavské. Vypustíte svou lodičku na moře, na jehož konci vás čeká blikající maják, který často hledáme i v reálném životě. Stezka končí bludištěm pro odvážné a zvídavé děti. Ti odvážní projdou jeho tajuplnými zákoutími do krásné poetické zahrady plné motýlů…

Copyright © Městské muzeum a galerie ve Svitavách 2024